0

С итуацията в Израел остава много тревожна. Наши сънародници продължават опитите си да избягат от горещата зона на конфликта. Все повече полети се отменят, а чакащите евакуация се увеличават. Ирена Емилова живее от 20 години в Израел и е сред група наши сънародници, които искат да се приберат в България, но нямат възможност да го направят сами.

„Има група от 30 души, която чака полет на летище „Бен Гурион” в Тел Авив. Общо сме 130 души. Останалите очакват да им се обадим, за да дойдат. Записани сме в посолството. Пуснаха един списък преди два дни и казаха, че ще ни се обадят. В сряда излетяха два полета, но никой не се свърза с нас. Единият полет е бил с много малко пътници на него, а на втория  - някакъв чартър, са допълнили някакви български пътници на него”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Ирена Емилова.

По думите ѝ хората нямали информация. „Говорихме с посолството. Но те казаха, че нямат информация за никакъв полет, който трябва да излети. Но ние чухме, че ще има такъв и затова дойдохме на летището, за да чакаме”, посочи тя.

Ирена Емилова подчерта, че само първият полет, излетял от Израел към България, е бил с туристи. „Тук останахме само хора с двойно гражданство”, категорична е сънародничката ни.

В момента на летището в Тел Авив има и деца, включително бебе. „На летище „Бен Гурион” има представители на всякакви посолства, но български представител няма”, заяви Ирена. И допълни, че се очаква след 24 часа аерогарата да бъде затворена за пет дни.