0

Б едствено положение е обявено в община Варна заради силния ураганен вятър и валежи. Има жертва. Десетки автомобили закъсаха в област Добрич, информира БНР.

Пътят Варна-Добрич е затворен за движение за камиони над 12 тона, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Затваря за движение път l-2 в участъка гран. Шумен - Зайчин - Ореше -  кръст. Неофит Рилски заради снегопочистваяне.

"Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието.

Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване.

Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината“, се казва в обръщението на кмета на Варна Благомир Коцев. Той е свикал и кризисен щаб заради усложнената обстановка.

Обстановката в област Добрич заради метеорологичните условия се усложнява. Снеговалежът, започнал вчера и придружен със силен вятър, продължава и към момента. 

Затворен за движение за автомобили над 12 тона е път II-29 Добрич-Варна. В района на Аксаковските баири са закъсали десетки автомобили, както и около село Стожер. Затворен за движение е и пътят Добрич-Генерал Тошево за почистване.

Специализирана техника и доброволци продължават да помагат на закъсали автомобили, от Областното пътно управление призовават да се избягват пътувания.