0

О гнен ад се завъртя над България. Горят хиляди декари, огнеборци и население се опитват да спасят положението, военните са в готовност да се притекат на помощ. След Стара Загора пламнаха и Старозагорските минерални бани. Има изгорели къщи и коли. Спрян е токът, обявено е частично бедствено положение в очакване на въздушна помощ.

Трагедията

19-годишно момче от село Щит е с изгаряния, след като опитало да спаси пчелина си от пожарите в района на Свиленградско, информира "Марица".

Огънят засегна село Равна гора, където изгоряха къщи. Пламъците се разпростират в посока границата с Турция, където се намира и село Щит. 

Момчето е било в района на пожара, заедно със свои роднини.

То е с близо 60% изгаряния и е транспортирано за лечение в клиниката по изгаряния към УМБАЛ "Свети Георги“ в Пловдив.

В Хасковско ситуацията остава критична. Трети ден гори в Сакар. Изпепелени са над 100 хиляди декара, една четвърт от които са гори

Стара Загора

Пожар лумна в местността „Седми километър“ край Стара Загора. На място са два екипа на пожарната, научи репортерът на „Телеграф“ Елена Дюлгерова от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Изгоряха къщи на 7ми километър, пожарът не е овладян все още. Пътя от Железник към Баните затворен, съобщават очевидци във Фейсбук.

Пътят от Стара Загора към Старозагорските минерални бани е затворен, съобщиха очевидци. Огънят избухна около 15,30 ч. на хълм над Седмия километър, стигнал е до пътното платно.

Елена Дюлгерова

Разпространява се в част от дворовете на къщите в района. Застрашени са около 50 вили. Гори и боровата гора. В гасенето се включват поне седем екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан, служители на горското и много доброволци. Към мястото пътува и помощ от военните. Борбата с огъня е затруднена, заради вятъра, който непрекъснато сменя посоката си.

По-рано областният управител Методи Марков обяви частично бедствено положение. „Районът е опасен заради високата и суха растителност и близостта на боровата гора, а ситуацията се усложнява от вятъра“, уточни шефът на РСПБЗН Антон Колев.

Елена Дюлгерова

Пожарът е източно от вилната зона в местността. Има три автомобила в близост около къщите, които могат да защитят имуществото на. Всички са предупредени да бъдат готови да напуснат сградите, ако се наложи. Засега няма опасност за никого“, каза кметът Живко Тодоров за „Телеграф“. По думите му всички сили на пожарната се борят със стихията. „Вятърът е доста силен и променя посоката си непрекъснато, трябва да се реагира своевременно и да се защити имуществото на хората“, каза още Тодоров, който е на мястото на пожара.

Друг опасен пожар в региона пламна в Симеоновград. Горят сухи треви и храсти. Огънят се развива в посока с. Поляново и с. Константиново, фронтът е 5 - 6 км. На място са 4 пожарни коли, съобщиха от областната администрация на Хасково.

Междувременно стана ясно, че и военните са заявили своята готовност да се притекат на помощ в гасенето на пожарите.

*Източници "Марица", Елена Дюлгерова - "Телеграф"