0

С уша по време на адски жеги. Това очаква  жителите на десетки населени места в Ямболско.

Те остават без водоподаване в дни с температури близки до 40 градуса.

Проблемът в селата на община Тунджа се задълбочава и броят на авариите расте с всеки изминал ден, съобщи кметът Георги Георгиев.

По думите му екипите на ВиК – Ямбол не работят през почивните дни, което оставя хиляди жители на общината с дни без вода.

Кметът настоява за своевременна намеса от страна на държавното дружество.

„Не общината да праща багер, да ангажира хора да им плаща извънреден труд в почивни дни, а това е преди всичко задължение на ВиК“, подчерта той.

Според управителя на ВиК – Ямбол инж. Цветан Съйков проблемът е в изключително остарялата водопроводна мрежа и липсата на инвестиции от страна на общините.

По думите му през лятото винаги има повече аварии. Довеждащите водопроводи се пукат от високите температури.

„Това се обуславя също от самия терен и геоложките особености на областта. Водопроводите ни са стари, повечето са от етернит. Черноземът, с който се хвалим навсякъде, се свива и го реже като с нож. На самите водоизточници дебитът им също пада. При нас 90 процента от водата се доставя помпажно и това се отразява“, обясни Съйков. 

Той допълни, че екипите са малко, но се стараят да отреагират навреме, за да не остава повече от ден дадено населено място без вода.