0

А рмията вдигна парите на част от военнослужещите, а именно - на младите офицери и сержанти, които обаче командват повече от 20 души. Парите се определят от т.нар. добавка „фактическо командване“, която се прибавя към месечната сума на дадения началник. 

„С прилагането на новия подход от тази година личният състав, на който се полага допълнително възнаграждение, се увеличава със 160%, с което близо 1750 военнослужещи на младши командни длъжности започнаха да получават допълнително възнаграждение“, обявиха от МО пред „Телеграф“. В същото време стари началници от различни поделения негодуват, твърдейки, че им спадали парите. „Вместо акцент да бъде мястото на структурата/военното формирование в Йерархическия класификатор, се постави пряка зависимост на допълнителното възнаграждение от броя на подчинения щатен състав“, контрират от ведомството на Тодор Тагарев.  

Числа

Размерът на добавката се намалява в рамките от 2% до 75%, а на други се увеличава с до 30%. В парично изражение размерът на сумата за някои длъжности е намален от 3 лв. до 267 лв., а за други длъжности възнаграждението отпада изцяло, тъй като не отговарят на изискванията, допълниха от отбранителното ведомство. Оттам дори дадоха пример, че назад в годините също се е правила промяна в изчислението на добавката и кой точно да я взима и сега не е прецедент. Промени са се правили през годините, а през 2020 г. при анализиране на ситуацията и недостатъците на сегашния модел са констатирани сериозни проблеми.

Опровергаване

Експерти от армията и МО направили анализ и стигнали до извода, че по-младите командири, които реално са на терен в поделенията, трябва също да бъдат мотивирани, а не само служители в щабовете. Затова и формулата на добавката била променена. „В сравнение с предходните периоди броят на правоимащия команден състав е увеличен със 160%. Целта на това решение не е да се пестят средства, а да се разпределят справедливо, като се поощрят военнослужещите на командни длъжности. По тази причина не само че не се спестяват финансови ресурси, но по предварителни разчети на база 2023 г. ще бъдат необходими допълнително 1,94 млн. лв., които могат да бъдат осигурени в рамките на определения бюджет на МО за тази година“, обясниха от министерств