1

О свен бездомни кучета се залавят и улични котки. Това се прави с помощта на специален капан за хуманно хващане, в който е поставена храна като примамка. Това разказа пред „Телеграф“ д-р Надежда Мечева, ръководител на Клиниката за бездомни животни към Фондация „Четири лапи“ в Банкя. Целта е да се овладее и намали популацията на бездомните животни. „Програмата ни „Кастрирай и Върни“ е единственият устойчив и хуманен метод за контрол върху популацията на безстопанствени кучета и котки. Чрез проектите ни се спасяват стотици животни и се предотвратява тяхното страдание на улицата“, заяви тя.

Механизъм

Д-р Мечева обясни, че всяко коте, след като се кастрира, бива маркирано - връхчето на едното ухо се подрязва, а на другото се поставя татуировка с цел трайна идентификация. След процедурите по кастрация всяко едно се ваксинира срещу бяс, обезпаразитява и обезболява, а 24 часа след интервенцията може да се върне отново от мястото, от което е хванато, разясни ръководителят на клиниката. Тя уточни, че методите, които прилагат, са разработени специално за бездомни животни и след интервенцията животното се нуждае само от захранване.

Осиновени

През 2023 г. са осиновени 34 котки и 11 кучета. В момента в стационара на клиниката са настанени 15 котета, част от тях чакат своите нови стопани, а други са на лечение. Историите на четириногите са разказани в сайта на организацията, където животните могат да бъдат видени и при желание осиновени.

За гражданите

Д-р Мечева обясни, че тази пролет ще продължи кампанията им за раздаване на ваучери за безплатна кастрация на котки. „С помощта й всеки желаещ може да се погрижи за едно бездомно коте и да го заведе за кастрация в някоя от нашите партньорски клиники. Всеки, който пожелае, може целогодишно да се възползва от безплатната кастрация на бездомно куче или коте, която предлагаме в клиниката ни в Банкя целогодишно след предварително записан час“, припомни ръководителят.