0

З а 50-и път в сряда вечерта, 27-и март, връчиха наградите за сценични изкуства ИКАР.

В Световния ден на театъра – 27 март, на специална церемония в Народен театър „Иван Вазов“ актьори и постановки получиха своите награди.

Отличени са творци в общо 23 категории. Специалните награди са три – те ще бъдат присъдени на доц. д-р Биляна Томова за постижения в преподавателската дейност. Удостоен с наградата за чест и достойнство е сценографът Вечеслав Парапанов. А актрисата Мария Каварджикова получи приза за Изключителен принос към българския театър, информира NOVA.

Една от специалните награди е за българския актьор в Холивуд - Димитър Маринов.

„Не позволявайте на бита да ви засипва. Продължавайте да намирате своя ентусиазъм в това, което обичате да правите. Скъпи колеги, не се отказвайте да дишате най-заразния на света въздух – театралния. Продължавайте да се заразявате с театър, да „заразявате” подрастващите, колегите, подрастващите поколения, публиката с дуендето, с което излизате на сцената. Пожелавам ви дуенде”, заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Приходите от продажбата на билети за церемонията са предназначени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България. Целта - да се подпомогнат членове на Съюза при животоспасяващи операции.