0

С ух режим за вота ще има в поне 10 общини в страната. Част от градоначалниците вече са издали нарочни заповеди. При едни се забранява продажбата и сервирането, а при други е добавена и рестрикция за употребата на спиртни напитки. Това важи за магазини, търговски обекти, заведения за хранене и други обществени места. Така ще бъде във Видин, Перник, Първомай, Смолян, Харманли, Радомир, Момчилград, Крумовград, Кирково и Шумен. Не са разрешени и масовите прояви. На някои от местата е уточнено, че това се отнася за тези, които са на открито и са предпоставка за нарушаване на обществения ред.

Тържества

В отделни общини има изключения за провеждане на предварително планирани семейни тържества и ритуали. В Шумен са поставили условие - общината да е предварително уведомена за сбирката. Точно обратният е случаят в Смолян. Там местните ще минат без провеждането на сватби. Именно поради тази причина и заповедта на кмета е още от началото на март, докато в другите населени места са от последните няколко дни. Градоначалникът на Смолян дори е записал, че ритуалният дом трябва да предупреждава предварително гражданите, които искат да сключват бракове на 1 и 2 април. Всяка от общините подхожда по различен начин за времевия период на забраните. При едни ограниченията важат още от предната вечер - 1 април, когато е денят за размисъл, и продължават до края на изборния ден - до 20.00, 21.00 или до 22.00 часа. Има и общини, които са въвели забраната само за деня на изборите. Такъв е случаят в Шумен, Смолян и Кирково. В София, Ямбол и Неделино режимът е по-либерален и забраните са частични. Там не може да се пие и сервира алкохол само в самите секциите и прилежащите им територии. Тази година няма рестрикции за Пловдив, въпреки че на изборите в края на 2022 година имаше такива.

Пунктове

Партиите и коалициите имат право да изпратят в изчислителните центрове по места по двама свои представители. Това стана след настояване на три от политическите формации, които искаха да имат свои хора при въвеждането на изборните резултати в системната на „Информационно обслужване“. При самото вписване на числата може да присъства само един човек от партия, без да се пречи на работата на пункта. Тези партийни представители трябва да са задължително български граждани. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обявява междинната активност два пъти в изборния ден. Тя ще се мери към 11.00 и 16.00 часа. Окончателната информация за броя на гласувалите ще бъде оповестена след обработката на протоколите. Секциите започват работа в 7.00 часа сутринта, а до 7.40 часа РИК трябва да подаде данни към ЦИК дали всички са открити и къде липсват членове.