0

Е фрейтор от Българската армия намери стари ръчно рисувани икони от 1888 г., набутани в чувал и хвърлени в гората край Средец. На изключително ценната находка ефр. Иван Димитров се натъкнал миналата събота и веднага ги предал в местната полиция.

„Гордея се, че имам честта да служа с такъв колега, който познавам лично и за него мога да кажа само позитивни неща. Ефрейтор Иван Димитров е от 31-ви механизиран батальон - Хасково, от състава на 2-ра тунджанска механизирана бригада”, написа в профила си във Фейсбук най-добрият БГ снайперист от армията – Крум Хаджипетков. Той публикува снимки на иконите и на ефрейтора.

Странно

Полицията работи по версията, че иконите са крадени и захвърлени в гората. Интересното е, че никой до момента не е подал такъв сигнал. „Това са много ценни реликви. Стойността им е стотици хиляди левове. Може да са откраднати и от частна колекция“, коментираха разследващи. Според снайпериста Хаджипетков чувалът с иконите бил хвърлен на около 200 м северозападно от комплекс "Божура" в близост до град Средец. Всяка от петте светини била опакована поотделно в айрофолио.

Ръчно

“Иконите са стари, ръчно рисувани, дървени, като някои от тях са надписани и може да се видят имената на автора, за кого са изработени, също се разчитат и години - 1888 г. и 1892 г. Военнослужещият веднага докладва за намерената необичайна находка на прекия си началник и двамата придават в РПУ Средец чувала с иконите. Нека този добър пример вдъхнови всички нас, да бъдем по-отговорни и да вършим добро”, написа снайперистът в профила си.