0

Л овна дружинка от ковачевското село Калище едва се спаси от мачка стръвница, която ги изненада в гориста местност на границата със земенското село Жалбяно. При вида на мъжете с пушки мечката се разярила и ги подгонила. Наложило се авджиите да се качат на високо дърво, за да се спасят.

В неделния ден, когато се провеждаха балотажите на изборите за кметове, дружинката от село Калище излязла на лов.

Ръмжи

В Рудина планина пред около пет души, които се оглеждали за дивеч, ненадейно се появила стръвницата. Мечката се изправила на задните си крака и започнала свирепо да ръмжи. Макар и въоръжени авджиите били респектирани от вида на животното и не посмели да стрелят дори и във въздуха, за да го подплашат. Самите те силно се изплашили и хукнали към най-близкото дърво, където се покатерили високо.

Обикаля

Мечката започнала да обикаля под короната на дървото, а ловците се държали за клоните. Те били заложници на стръвницата няколко часа. Едва след като решила, че няма смисъл да ги чака да паднат от клоните, и си тръгнала, ловците си взели глътка въздух и успели да се измъкнат невредими. „Случката е смешна, но да не си на тяхно място, нищо, че са с пушки. Вероятно мечката е имала малки и затова ги е подгонила“, разказват хора от селото.

Когато мечката се оттеглила, ловците мерили следите от лапите й и ги сравнявали с ходилата и ръцете си. Заради топлото време тези животни още не са заспали и слизат близо до населени места да търсят храна.