0

К оалиционните партньори ПП-ДБ и ГЕРБ преминаха в контраатака, след като президентът отправи тежки критики към тях от връх Шипка.

Пред телевизионните камери Радев обяви, че управляващите страдат от властова булимия и отказа да свика Съвет по сигурност “с хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки”. В изказването си държавният глава засегна и темата с овладяването на МВР и службите, като упрекна мнозинството в опит за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели.  

Първа в мрежата реагира бившата говорителка на кабинета “Петков” Лена Бориславова. 

"Иронията на днешния ден: Ако не съществуваше рискът от поредни безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да управлява страната като я отдалечава и излага в Европа, като сключва тайно договори с "Боташ" за руски газ, като плаши народа с войни и студени зими, като контролира службите и назначения от него главен секретар на МВР; рискът да сме без бюджет (защото Радев отказа да го внесе през февруари), да не приемем законите по ПВУ (които служебните кабинети не написаха) и да загубим милиони европейско финансиране, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да трябва да сглобяваме редовен кабинет с най-големия ни опонент", написа Бориславова във Фейсбук.

РАЗБЕСНЯ СЕ ОТ ШИПКА! Румен Радев поведе народно движение в защита на Трети март

Последва и отговор от коалицията ПП-ДБ, които прозряха в словото на Румен Радев загриженост за запазване на влиянието си в службите за сигурност. 

"Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от Вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност. За пореден път президентът демонстрира загриженост за запазване на влиянието си в службите, вместо загриженост за реалните проблеми на хората", се казва в позицията на ПП-ДБ. 

От ГЕРБ-СДС бяха лаконични и коментираха изказването на държавния глава само с едно изречение. 

"Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!".