0

Д ържавният глава Румен Радев коментира актуалните теми за стрелбата по българския клуб в Охрид и оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров, като защити вътрешния министър Иван Демерджиев. 

Държавните ръководители на Република Северна Македония трябва да разберат, че пътят към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи. Това е единственият начин гражданите на РСМ наистина да поемат по пътя, по който са заявили, че желаят да вървят. И, разбира се, с уважение към общата ни история и общите исторически корени", заяви Радев. 

Президентът заяви, че днес ще се произнесе във връзка с оставката на главния секретар на МВР, след като се запознае с доклада по казуса. 

"Как партии могат да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и тогава да си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави в момента МВР, за да запълни дефицити, налагани в системата с години. Още повече, че сега за първи път МВР тръгва по нов път", изтъкна Радев.

Президентът отново напомни, че сегашният парламент има да свърши изключително важна работа.

"Това Народно събрание има да свърши важна работа – това Народно събрание, а не следващото! Има закони, които сега трябва да се приемат, защото през лятото ще е късно. Дадох достатъчно време за диалог на партиите, за да съставят правителство. Ако партиите са единодушни, че желаят избори, няма проблем, мандатите могат бързо да се завъртят", посочи той.

От думите на Радев стана още ясно, че другата седмица ще проведе консултации с най-малката парламентарно представена сила - "Български възход".