0

В края на март догодина ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, като на следващ етап се очаква това да стане и за сухоземните, потвърдиха след днешното последно за годината правителствено заседание премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. От казаното от тях стана известно, че страната ни, заедно с Румъния, ще се присъединява към Шенгенското пространство на два етапа, като към момента не е обсъждана окончателна дата за пълноправното ни членство. 

До момента дата, свързана с приемането ни в Шенген и по сухопътните граници, не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в преговорите с Европейската комисия, уточни премиерът Денков. Той разясни, че Австрия единствено е поела ангажимент преговорите за пълноправното членство на двете страни да продължат. Той увери, че в хода на разговорите не е имало идея за отделянето на България и Румъния в процеса по присъединяване.

Важно е 2024 г. да бъде годината, в която ще продължим да показваме резултати, и в сътрудничество с Австрия да преминем към следващата фаза, която да е вече и сухопътните граници, подчерта Мария Габриел. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, Европейската комисия, испанското председателство, както и с генералния секретариат и правната служба на Съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген, каза още вицепремиерът. Габриел подчерта, че „говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил“.

Според министъра на вътрешните работи Калин Стоянов МВР е получило отлична оценка дори от тези, които ни възпрепятстват към пълноправното членство. 

„Резултатът на Министерството на вътрешните работи е ясно фиксиран в доклада от последната мисия, която се извърши през ноември по проверката по линия на Шенген. Искам категорично да заявя, че ще продължим да правим това, което е необходимо. В синхрон с премиера и вицепремиера ще отстояваме своята позиция до вземането на крайното политическо решение“, каза още Стоянов.

Тримата изразиха благодарност към представителите на различните институции, полагащи усилия по темата.

*Източник: БТА