0

Р ибари вадят по 60 до 100 паламуда на ден от морето край Бургас, съобщи пред „Телеграф“ известният любител риболовец Здравко Стайков - Бате Заки.

По думите му въдичари от цялата страна са се стекли към Южното ни Черноморие, за да се възползват от огромното нашествие на този вид риба тази година и да напълнят догоре фризерите.

„От месец и повече върви голям риболов на паламуди на нашето море, който тези дни се превръща в касапница! Ловят се от 60 до 100 риби на ден от човек. Рибите са около кило. Нормата обаче е 5 кг на ден на човек. Не говорим за лодките с квоти. Няма да употребявам думата месари, която вече е поизтъркана, а една, която ей така ми дойде - черноморски касапи, защото паламудът си пуска доста кръвчица. И понеже доста хора ме питат, като хвана повече риби в Гърция: какво я правиш тази риба? И аз ще им задам същия въпрос: какво правите с тези 60-100 риби по кило, бре? Чувам, че някои хора пълнят 10-и фризер вече“, коментира във Фейсбук Бате Заки.

Кълве

"Където и да метнеш въдицата, кълве на момента. За два часа хващаме с въдица по 5-10 кила и нагоре. Ако останем цял ден, може и 100 кила да уловим, но няма какво да я правим", разказват любители риболовци.

Сайтовете за обяви са залети от оферти за продажба на паламуд на цена от 6 до 9 лева. Най-находчивите предлагат на потенциалните купувачи доставка на дълбоко замразен паламуд с "Еконт". "Пращаме го непосредствено преди тръгване на куриерската кола за София, опакован със специално фолио, и пристига при вас на другия ден полуразмразен", обясняват находчивите търговци.

Мрежи

Професионалните рибари пък вадят с мрежи по тонове паламуд на юг от Бургас. Вече близо месец лодките излизат препълнени. Фризерите и хладилните камери край морето са препълнени и рибарите вече не смогват да осигурят съхранението.

Невижданият от години улов на паламуд свали драстично цената му. На рибните борси деликатесът се търгува почти двойно по-евтино от миналата година. В момента едрите и тлъсти риби вървят по 7-8 лв. за кило, а търговците го изкупуват от рибарите за смешните 5 лева.

"Такова нашествие на паламуди в нашето море не помним от десет и повече години. Имало е и други години изобилие, но за кратък период, не повече от две седмици. Сега морето е пълно, ври от риба вече цял месец. Заредили сме фризерите догоре, направихме и консерви, вече няма къде да я слагаме", хвалят се рибарите. На едно излизане с лодка морските вадят по половин тон. А в тихо време някои се хвалят и с нечувания рекорден улов от цели два тона.