0

Ж ителите на кюстендилски села излизат на протест днес. Недоволството им е срещу електроразпределителното дружество, което обслужва региона и по-конкретно липсата на експертиза, която, според протестиращите, е довела до спиране на захранването на много места в общината. След последния снеговалеж хората в региона останаха с дни на тъмно и студено.


„Проблемът е от години. Имам документ от ел. сервиз, че токът е нерегламентиран и е между 150 и 340 волта. Изгоряха ми всички електроуреди у дома. Щетите са за около 10 000 лв.”, сподели пред NOVA един от потърпевшите.

 

В навечерието на Коледа – други хора пък стоят близо месец без вода и то за пореден път. Жителите на великотърновското село Бутово се вдигат на бунт заради хроничното безводие. Дори и по това време на годината, когато има повече валежи и снеготопене, чешмите в селото са сухи. В Бутово има и заселници от други държави, които не разбират, защо в 21 век населено място в Европейския съюз няма вода.

Хората са обявили днес в 10 часа гражданско неподчинение и протест. Те са готови да блокират жп линията София-Варна. Превантивно в селото има и засилено полицейско присъствие. След като в населеното място се разбрало, че журналисти ще бъде на място, изненадващо в сряда водата била пусната.

„Интересно е откъде и как дойде водата. Тази сутрин вода също имаше. Проблемът с безводието не е от сега. Той е от година и не знаме защо не се решава”, сподели жителка на селото.

По думите ѝ водопроводната мрежа е много стара, но това не е оправдание. „Искаме независима комисия, която да направи обход на терена и да установи откъде идват проблемите”, подчерта тя.