0

С ветлини от дронове в небето над Петрич „разказаха“ за цар Самуил и неговите смели воини. За първи път стотици жители и гости на южния град бяха зрители на невероятна и патриотична светлинна композиция в небето над градския парк.

Повече от 200 дрона синхронизирано „рисуваха“ в нощта и върнаха времето 1010 години назад - за смъртта на цар Самуил, за управлението и смелите битки, които владетелят е водил, за силата на вярата, за крепостта, за защитата на България. В небесната шир изникваха различни фигури, които караха всеки патриот да настръхне - цар Самуил на кон, гербът на владетеля, смелите му войници, гербът на Петрич, националното знаме.

Финал

„Финалът на тази патриотична светлинна композиция дойде с цветовете на националното знаме под звуците на химна. Искаме това да направим и тази вечер (събота) - по време на химна да се изрисува от дроновете българското национално знаме.

Президентът на България - Румен Радев, ще приеме строя на тържествена заря-проверка в Национален парк-музей „Самуилова крепост“, а заупокойна молитва ще отслужи Негово Светейшество Даниил - Патриарх Български и Митрополит Софийски“, каза вчера за „Телеграф“ кметът на община Петрич - Димитър Бръчков. Община Петрич осигури и безплатни автобуси за всички желаещи да се включат в събитието край Самуиловата крепост.

Условия

Заместник-кметът Кирил Танушев уточни, че вали силен дъжд в района, а това няма да позволи на дроновете да сътворят патриотичната светлинна композиция и над НПМ „Самуилова крепост“. Защото са необходими поне 2-3 часа подготовка на устройствата. Специален софтуер се свързва с дроновете, който следи и за вятър, и за GPS приемниците в тях, за да не избягат, а да се синхронизират и да се получат желаните фигури в небето.