0

Н а виртуален бал в замъка Версай можем да отидем тази събота.

В Нощта на музеите ще се върнем в сърцето на XVIII век в резиденцията на френските крале. Виртуалните танци ще се осъществят чрез играта Just Dance 2024 и се организират от Френския културен институт от 16:00 до 20:00 часа в медиатеката. Входът е свободен, но след предварително онлайн записване.

Разходка във Версай, докато сте на канапето у дома, е сред предложенията за Нощта на музеите

 Разходка във Версай, докато сте на канапето у дома, е сред предложенията за Нощта на музеите
Pixabay

Сердика

Виртуалната реалност ще ни върне отново в миналото, но този път в древна Сердика. 3D графична реконструкция на Триъгълната кула на Сердика ще бъде представена на любителите на историята. Чрез интерактивна виртуална реалност гостите ще могат да извършват различни дейности във виртуална среда, използвайки VR очила. Събитието ще е във филиал на Регионалния исторически музей, който се намира на булевард “Мария Луиза“ 16.

Избор

Над 50 музея и галерии в София ще отворят врати почти до полунощ в събота, 18 май, и ще приемат своите гости. По време на събитието за удобство на посетителите ще се движи и специална атракционна ретролиния. Линията ще се обслужва от възстановените модели Mercedes-Benz O305G, „Чавдар 130“, „Икарус 280“ и „Икарус 260“ и ще свързва музеите в централната градска част с Националния политехнически музей, музея „Земята и хората“ и Националния исторически музей. Автобусите ще тръгват на всеки 20 минути във времето между 18 и 0:30 часа.

Космос

Музеите са подготвили интересни програми за малките и големите си посетители. Така например Националният природонаучен музей при БАН ще работи от 10:00 до 23:00 часа, като там посетителите ще могат да видят единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Най-малките могат да научат любопитни факти за света на пчелите, а за възрастните и за студените е подготвено „Научно кафене“.

Съкровищата на Националния исторически музей и на Националния археологически институт с музей при БАН също могат да бъдат видени в събота. Гвардейският представителен духов оркестър ще направи вечерен концерт в Националния военноисторически музей. Освен че посетителите могат да го разгледат, те ще се насладят и на кино в музея.