0

Б ългарският посланик в Руската федерация Атанас Кръстин е бил повикан в руското външно министерство, за да му бъде връчена нота, с която 14 служители на българското посолство в Москва са обявени за персона нон грата. 

"Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", заявиха от руското МВнР. 

И допълват, че експулсирането на нейните дипломати от нашата страна нанася значителна вреда на отношенията между двете държави и е знак за по-нататъшна деградация на Запада.

"Смятаме, че подобни действия нарушават правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги, свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само за да навреди на Русия. Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление", заявяват още от дипломатическото ведомство.

На 28 юни тогавашният премиер в оставка Кирил Петков съобщи, че България е взела решение да експулсира 70 руски дипломати и служители в посолството. На 3 юли те бяха извозени с три автобуса до "Летище София". От там руснаците отлетяха за родината си с два самолета на Руската Федерация с хуманитарен статут.