0

С черен флаг и наполовина свалено национално знаме посрещнаха 7 октомври жителите на малката община Мъглиж, където живееше 53-годишната Янка Генчева .Денят на траур е обявен със заповед на кмета на кмета на общината Душо Гавазов. 

Националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина.Отменят се всички увеселителни мероприятия на територията на общината, за времето от 8:00 ч. до 24:00 ч. на 7 октомври 2022 г. При невъзможност да бъдат отменени, мероприятията да започват с едноминутно мълчание.

Жената е родом от село Ветрен и имаше 9 години трудов стаж в цеха за производство на пиротехника. Генчева загина заедно с колежката си, 43-годишната Ивелина Николова и 55 –годишният Илия Илиев при все още неизяснени обстоятелства. 

Пак тогава беше тежко ранена и 43-годишна работничка, която е хоспитализирана в столична болница.

Разследването на инцидента беше поето от екип на националната следствена служба, образуваното досъдебно производство.  На 5 октомври апелативният прокурор от Пловдив Тодор Деянов разпореди да бъде извършена комплексна проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Срокът на проверката е едномесечен, а целта е да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по горепосочените два закона и издадените на тяхна база подзаконови нормативни актове.