0

У никален музей за ретро коли и мотоциклети отвори врати вчера в петричкото село Капатово.

Той се намира до известната винарска изба, експозицията в него е разделена на четири секции. Изложени са и първите два автомобила на НСО, уникални със своята история. С тях в България са посрещнати знаменитости като Юрий Гагарин и Фидел Кастро. Тук е изложен и единственият в България лек автомобил „Mercedes-Benz 300 Аденауер“ с каросерия кабриолет от 1960 г., серия w189 от колекцията на бизнесмена Теодор Осиковски. Историята на този автомобил не се свежда единствено до технологичното развитие в автомобилостроенето. С него отново се прославя името Mercedes-Benz в тежките следвоенни времена на 20-и век.

Мотори

Музеят за ретро коли е изграден на площ от 660 квадратни метра. Първоначалната експозиция, която включва 28 автомобила и 20 мотоциклета, ще може да се разгледа от любителите на красавиците на четири колела в дните от вторник до неделя във времето от 11,00 до 18,00 часа. Освен автомобили от тази колекция ще се предостави възможност и на други собственици да изложат своите колекции пред ценителите на ретро автомобили. Стопаните на музея ще се радват тук да е място за споделяне на информация и знания. Посетителите ще могат да направят и тест-драйв, за да почувстват характера и лукса на тези коли.

Откриване

На официалното откриване присъстваха колекционери от България, Гърция и Сърбия. Това стана паралелно с провеждането на единствения по рода си „Класик кар тур“, съчетаващ вино, спа и ретро коли.

Инициативата се реализира със съдействие на община Сандански, Винарска изба "Златен рожен", "СПА хотел Спартак", Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански, както и на местния Авто-мотоклуб "Класик".

Гостите в района ще могат да се насладят на удивителни автомобили. Сигурно е, че занапред Капатово ще привлича туристи не само с омайното си вино, но и с уникални коли, произведени през миналия век.