0

С офийска градска прокуратура се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територията на Република България е извършвано пране на пари от руски граждани. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Твърденията за евентуално пране на руски пари бяха изнесени от депутата Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС. 

"От наш достоверен източник знаем, че се оказва, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия. Тоест - перат се пари от сделки на руски олигарси чрез преводи. Не става дума за банка с български собственик", заяви народният представител преди няколко дни той в телевизионно интервю за NOVA.



По-късно дойде и официална реакция от страна на Българската народна банка (БНБ), в която заявяват, че банковата институиция не е сезирана за подобен казус, който по силата на действащата правна рамка за мерките срещу изпирането на пари е в компетентността на ДАНС.

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, като е указано да се снемат сведения от народния представител, за да бъде дадена конкретика във връзка с изложените твърдения.

Срокът за извършване на проверка по закон е три месеца, след което наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да образува досъдебно производство.