0

С цена от срещата на Кольо Фичето и Мидхад паша с фигурите им от силикон ще бъде пресъздадена в просветителския център до моста. Това става ясно от обявена от община Бяла обществена поръчка за изработването на 11 силиконови фигури, както и пана и зала за прожекции на стойност 161 000 лв. без ДДС. В сградата до моста ще се помещават музей, посветен на делото на майстор Колю Фичето, зала за прожекции, място за хранене и отдих, магазинче за сувенири. Туристите ще могат да се върнат в миналото чрез „Машина на времето“ и да станат свидетели на построяването на моста, както и да проследят цялата му история.

Сцена

Сцената, която ще бъде изградена в една от залите, представлява известната договорка на Колю Фичето с Мидхат паша за изграждането на моста. Състои се от 2 бр. триизмерни фигури в мащаб едно към едно – на майстора и пашата, разположени в кабинета на Мидхат паша. Задната стена ще бъде разработена като декор с 3 прозореца и една врата, а в самия кабинет ще бъдат разположени джамал, алафранга, маси, столове, бюро, карта и разнообразни необходими детайли, служещи за по-реално възприемане на средата и вкарване на зрителя в епохата.

Фигурите в композицията ще бъдат така ситуирани, че да се усети психологията на момента, и облечени с адекватни за времето облекла, съобразени със снимковия материал.

Идеята е да се усети моментът на срещата, когато Колю Фичето казва: „Паша ефенди, ако аз не направя моста при Бяла по теркя си за 700 хиляди гроша - вземете ми главата!“.

Също така ще бъде изработена и сцената, която онагледява момент от изграждането на моста на Колю Фичето над река Янтра при гр. Бяла. Разработена е с 8 бр. триизмерни фигури на майстори, каменоделци, зидари, чираци и биволар, 2 бр. триизмерни фигури на биволи с каруца, стенописи, обхващащи северната и източната стена, и декори, представляващи заскеляване на опората на моста заедно със самата опора.

Зала

Мултифункционална зала с екран и столове, служеща за прожекции, конференции и временни експозиции, се предвижда да има в новия център. Пространството на залата ще бъде отворено, като се предвижда отделянето му от останалите зони да се осъществи с подвижни паравани или завеси.