0

М ъже с токчета и жени с мустаци ще гонят злото в село Бърдарски геран, Врачанско, където е сниман един от най-обичаните български филми „Тримата от запаса“. В селото живеят банатски българи, които са християни католици, а колоритните събития ще са част от карнавала „Фършанги“. Два дни - на 10 и 11 февруари, по улиците ще дефилират маскирани мъже с рокли и изящни обувки, жени с мустаци и младежи с биберони, съобщава изданието Враца днес. Така банатските българи ще отбележат католическата традиция на карнавално веселие преди Великия пост. Името на фестивала „Фършанги“ идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching, което означава карнавално веселие, което предшества Великия пост преди Великден.

Комини

Един от акцентите на празника ще е демонстрация на традиционно палкенско убиване, което всъщност означава убийство на прасе, както банатците наричат коленето на свинята. Това е цветен ритуал с много настроение. Съпътстван е с печене на прясно месо, обилно поливано с ракия, вино и танци.

Най-очакваният момент за жителите на Бърдарски геран и гостите на „Фършанги“ е състезанието за най-хубав кълбась, което на днешен български означава салам. Банатските българи са взели част от изкуството в правенето на шунка, сланина и кървавица от унгарци и австрийци. Затова при тях може да се опитат ароматни късове месо, опушвани в комин, истинска кървавица и вкусен хляб, намазан със свинска мас и лук, поръсени с червен пипер, като мезе на червено вино.

Коприна

В края на другата седмица пък в Младежкия дом във Враца любителите на красивите материи ще могат да видят и пипнат копринени рокли и ризи на повече от сто години, тъкани от сурова свила. Изложбата е свързана с възникването и проследяването на бубарството и копринарството във Врачанско и превръщането им в занаят. Експозицията се осъществява със средства по Норвежката програма.