0

„В Сливен живеят най-богатите хора в страната, защото си мият чиниите и ползват за тоалетната минерална вода.“ Това споделят в социалната мрежа жители на града под Сините камъни.

Безводен ад почти всеки ден в жегите има в квартали на областния град. В Сливен се изпълняват два европейски ВиК проекта. Сменят тръбите на водопроводите в половината град, а в кв. „Речица“ се прави и канализация.

Ситуация

ВиК съобщава за спирането на водата постфактум, след пресъхване на чешмите. Няма водоноски, оплакват се сливналии. 62 съобщения за спиране на живителната течност в квартали и на целия град през август преброи в. „Телеграф“ на сайта на ВиК-Сливен от началото на месеца до 28 август включително. 21 от уведомленията са за прекъсване на водоснабдяването в квартал „Речица“, който се намира на входа на Сливен. Отделно са спиранията на водата заради аварии в селища в района.

„Как се живее, като всеки ден ти спират водата?“, питат потребители.

Наредба 4 за ВиК услугите на МРРБ изисква преди спиране на водата ВиК да уведомява населението съгласувано с общината или кметството. Съобщава се и срокът за възстановяване на водоподаването. На 8-ия час от спирането ВиК операторът заедно с общинската администрация трябва да осигурят питейна вода за населението, изисква наредбата. В общите условия КЕВР е предвидил това да стане след 12-ия час, има и записани неустойки, но няма наказания. Не е казано, ако всеки ден ти спират водата по 6-7 часа заради изпълнение на европейски проект, кой трябва да осигури алтернативно водоснабдяване, коментираха потърпевши граждани пред в. „Телеграф“. Местните твърдят, че не знаят какво е водоноска. На 16 август водното дружество съобщило, че 12 часа след пресъхване на чешмите ще осигури една водоноска за 8 квартала.

Разходи

Разходите на домакинството скачат многократно, ако всеки ден ти спират питейната вода и си принуден да купуваш минерална за всекидневните си нужди, се оплакват потърпевшите. „ВиК пуска съобщенията, като спрат водата, а не по-рано, за да предупреди хората. Голям проблем е и че не спазват сроковете, в които са обявили, че няма да има вода. Пускат съобщение, че срокът се удължава и край, разказа сливналия.

Страната

Стотици селища в страната са подложени на воден режим през горещото лято тази година. 300 общини са били на сухо през август 2021 г., тази година още не са преброени. Всеки ден ВиК-Добрич обявява райони и селища без вода в Добрич, Балчик, Каварна, Шабла, Тервел, Генерал Тошево и т.н. Жадни бяха села в Плевенско и Варненско, край Асеновград, в Сакар и Дупнишко. Населението на Омуртаг е подложено на воден режим от десетилетия. Преди повече от 10 години са намерени средства и е направен водопровод, който водоснабдява града, но се оказва, че той е направен от некачествени тръби и хората продължават да страдат от безводие.