0

10 ремонта затапват градовете. Това показа проверка на „Телеграф“. Извършването на дейностите води до редица затруднения за водачите, които са бесни, че биват принуждавани да използват обходни пътища, които удължават пътуването им с километри. Заради ремонтите ученици в София джапат в кал, за да стигнат до училището си. Не стига, че работата по обектите още не е свършена, а в морската столица вече планират да стартират нови ремонти.

Ситуация

В столицата в момента тапите са на „Опълченска“, „Тодор Каблешков“, „Рожен“, „Емилиян Станев“ и на Околовръстното към Бояна, където през май беше затворен мостът заради възникнал проблем в една от основите му.

Страната

Във Велико Търново също текат ремонти, сред тях е и този на улица "Опълченска". Шофьорите в Русе също ще трябва да се въоръжат с търпение, докато приключи цялостното асфалтиране на 24 улици в града. Ремонтът се извършва поетапно, но въпреки това затруднения в движението има. Хората проявяват разбиране, тъй като тези участъци от градската мрежа са важни и не са обновявани от години. Преди дни започна ремонтът на бул. „Цар Фердинанд“, където ще се оформи и нова лента за движение. Успоредно започнаха и работите по ул. „Войводова“, където ще бъде отворен обходен маршрут, когато започне цялостното асфалтиране на платното. Срокът за завършването на двата участъка е 115 календарни дни.

В морската столица започват множество нови пътни ремонти, въпреки че общината все още не е завършила редица от тези, които в момента са в ход. Част от тях мъчат жителите и гостите на Варна от години. Такава е ситуацията с околовръстния път на града - бул. „Христо Смирненски“, и улиците в местността Евксиноград и курорта Св. св. Константин и Елена, които бяха разкопани от ВиК и оставени така с месеци. Подобно е състоянието и на ул. „Прилеп“, която води до гъсто населената местност „Пчелина“ и варненското село Каменар.

Старт

От есента започва основен ремонт на главната улица към Южната промишлена зона – западна наземна връзка. Участъкът е дълъг 860 метра заедно с връзката към кораборемонтния завод „Булярд“. Ремонтът обхваща трасето от Северния пътен възел на Аспаруховия мост до Клаповия мост, включително с напречната връзка към „Булярд“.  Ремонтът ще трае 4 месеца. От месец октомври общината започва и основен ремонт на общинския път от кв. Аспарухово за кв. Галата. Пътят трябва да е готов за около 9 месеца и ще се изпълнява на два етапа. След началото на учебната година започва и ремонт на ул. „Капитан Райчо“ в участъка на територията на район „Младост“, от ул. „Под игото“ до бул. „Васил Левски“ (под автогарата). Очаква се той да продължи също 9 месеца.

Продължава и възстановяването на улиците след ВиК ремонта в Евксиноград. Предстои да започне и възстановяването на ул. „13-а“ и ул. „17-а“. Започват дейности и по възстановяването на износващия пласт на асфалта на бул. „Христо Смирненски“ в отсечката от ул. „Мир“ до бул. „Осми приморски полк“.

* По темата работиха: Владимир Христовски, Жанета Йорданова и Любомир Славов