0

60 дка зелени площи в междублокови пространства в столичния квартал „Овча купел” 1 са спасени от застрояване. Това става възможно с нов похват на общината, която измества 56 частни имота в периферията на квартала. За него разказа преди седмици в интервю за „Телеграф“ главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му така се решава проблемът с реституираните след промените имоти, което се очертава като един от големите проблеми в столицата. Така се опазват зелените площи в града, а в същото време се зачита правото на собственост и се гарантира качеството на живот на хората в комплексите. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посочи, че на мястото на спасените имоти могат да бъдат изграждани само обществени сгради като детски градини, училища, етажни паркинги. „Общината придобива тези имоти и реално спасяваме района от презастрояване.

Там можеха да бъдат построени жилищни блокове с обща площ над 150 хил. кв.м вместо това, успяхме да спасим тези зелени пространства и предвиждаме на тяхно място да има четири нови детски градини, едно училище, два етажни паркинга, имаме терен за културен дом и за спортна зала. Останалите са зони за открити спортни обекти, за детски площадки, като приоритет се дава на зелените площи“, уточни той и подчерта, че след законодателните промени от 2017 година, за първи път се прави такава процедура в България, и то в такъв мащаб.

Стана ясно, че през септември Столичният общински съвет ще разгледа идентично предложение за запазването на 15 терена в район „Младост“.