0

Н а небесна експлозия, видима с просто око, ще станем свидетели тази година. Очаква се взривът да се случи до септември. Това съобщи пред „Телеграф“ физикът Пенчо Маркишки  от Института по астрономия при БАН и от катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“. 

Явление 

Експлозията ще е в резултат на избухване в съзвездието Северна корона на така наречената нова. Често явлението се бърка със супернова,  която е много по-мощен взрив по време на гибелта на тежка масивна звезда, докато тук става дума за т.нар. повторна нова – взривове на един и същи обект в съзвездието Северна корона, през около 80 години. Тази година се очаква избухване в двойната звездна система T Corona Borealis, отбелязвана кратко като T CrB. Тя се намира в съзвездието Северна корона. Това е обект от тип „повторна нова“ – с повтарящи се избухвания през интервали от около 80 години.

Двойката се състои от звезда – червен гигант, и от т.нар. бяло джудже, отдалечено от гиганта на около 81 млн. км. Чрез мощната си гравитация бялото джудже отнема вещество от червения гигант, което формира въртящ се диск около самото джудже. След време част от това вещество се насочва към повърхността на джуджето, вплътнява се, нагрява се и попада върху него.

Това поражда мощен термоядрен взрив, светлината от който е видима от огромни разстояния в космическото пространство. Очаква се при своето избухване T CrB да достигне яркост около 2 видима звездна величина – колкото на средно ярка звезда за невъоръжено човешко око. Няколко дни след експлозията нейният блясък ще спадне. Точният момент на събитието не може да се прогнозира, но се очаква то да се случи в интервала от сега до септември. Все пак трябва да отбележим, че прогнозирането на избухванията при този тип обекти е несигурно, отбелязва Маркишки. 

Звезда

На 8 август 2021 г. бе наблюдавано избухване в двойната звездна система RS Ophiuchi (RS Oph) в съзвездието Змиеносец, който обект е също от тип повторна нова. Явлението бе наблюдавано както от наши колеги в Националната астрономическа обсерватория Рожен, така и от ученици и астрономи любители, участващи в летни школи по астрономия, организирани в страната, разказва още физикът.