0

Н ад 300 мотористи и техни приятели затвориха в 18 часа пътя Плевен - Ловеч при Тенекиения хан. На бдение те почитат паметта на моторист и неговата спътница, които загинаха при тежка катастрофа, причинена от неправоспособен и пиян шофьор на лек автомобил, предаде БНР.

Пътнотранспортното произшествие стана на 20 юли около 22:00 часа, когато лек автомобил "Мерцедес", управляван от 30-годишен неправоспособен и пиян шофьор, е навлязъл в лентата за насрещно движение и е блъснал с предната лява ъглова част, движещ се от Плевен към Ловеч, мотоциклет, управляван от 44-годишен мъж, след което се удря в дърво. Мотористът и неговата спътничка загинаха на място. По-късно в болница почина и мъж, който е пътувал на предната седалка на автомобила.

Прокуратурата повдигна обвинение на 30-годишния пиян и неправоспособен водач. Той е в ареста и се очаква да му бъде поискано най-тежкото наказание задържане под стража в понеделник.

Божана Костова от името на мотористите каза, че на тази война по пътищата трябва да се сложи край.

По-тежки наказания, по бързи производства. Не да се водят едни дела в продължение на години. Бързо производство. Ти трябва да знаеш, че ако се качиш без книжка и стане ПТП с жертва, това е умишлено убийство, защото ти абсолютно самосъзнателно си взел това решение. Това не е убийство по непредпазливост

Недоволните настояват за бърз съдебен процес и се готвят за протест в понеделник пред Съдебната палата в Плевен, където ще се гледа мярката на 30-годишния водач, причинил катастрофата с три жертви.

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов ще се срещне следващата седмица с мотористите, за да набележат мерки за разрешаване на проблемите, свързани с безопасното движение по пътищата. Пътят Плевен - Ловеч е затворен, има обходен маршрут, а мотористите молят за разбиране, тъй като техните действия са в името на всички по пътищата.