0

К рокодилът Кроко от столичния квартал "Ботунец" вече е поставен под карантина в софийския зоопарк. Очаква се той да бъде прегледан, за да се установи какво е здравословното му състояние.

Сагата с влечугото започна във вторник, когато стана ясно, че нилски крокодил живее в дупка с вода в софийския квартал "Ботунец" на метри от жилищен блок.

РАЗВРЪЗКА: Ето какво се случи с Кроко! (ВИДЕО)

По думите на кметицата на "Кремиковци" Лидия Донкова животното с размери над 1,60 м живеело в пластмасово корито на терен не по-голям от 1,20 на 1,20 м.

Извеждане 

Два опита бяха направени животното да бъде изведено оттам. Почти едно денонощие общински служители, еколози и ветеринари се занимаваха със съдбата на животното при съпротивата на неговите собственици да бъде преместен в столичния зоопарк. 

ШОК: Мъж отглежда крокодил в дупка в столичен квартал! (СНИМКИ)

Кроко участвал в циркови спектакли. Представилият се за негов собственик Виктор Михайлов отказа да го предаде на властите при първата акция за отвеждането му.  На въпрос негов ли е крокодилът, Михайлов отговаря: "На майка ми е".  „Това не е диво животно, това е опитомено. И мен ще ме е страх от див крокодил. Аз си го храня, децата си играят с него“, каза той.

САГАТА С КРОКОДИЛА: Собственикът обяви влечугото за цирков артист! (ВИДЕО)

Животното е живеело там от два месеца, твърди Михайлов пред БНТ. „Имам животни, защото съм организатор на циркови спектакли. Имам папагали, имам змии, имам крокодил, с който забавлявам децата. Имат разрешение тези животни, аз не мога да си позволя така да ги гледам", разказа още Виктор Михайлов. Той твърди, че има всички нужни документи за отглеждането му.

При втория опит животното беше успешно изведено от рова, в който живее. При опита да бъде заловено животното е видимо стресирано и потапяло глава под вода в опит да се скрие, разказаха очевидци. То беше отведено с бус на столичния зоопарк. 

Закон

Крокодилът се отглежда без нужните документи и на това основание е изведен от мястото, което е обитавал, обясни пред „Телеграф“ кметът на район "Кремиковци" Лидия Донкова. Животното е по-малко, отколкото трябва да бъде спрямо възрастта си и по-слабо заради начина, по който е отглеждано, констатирали ветеринари.

СТАВА СТРАШНО: Започна битка за софийския крокодил! (ВИДЕО)

„Случаят е показател за абсолютно беззаконие и безхаберие. Това са хора, които си мислят, че могат да си правят каквото си искат, като ползват общински имоти и смятат, че е тяхно право да си гледат крокодил свободно“, коментира кметицата. Сигнал за въпросното животно е получен на 11 юли в районната администрация. Още същия ден е направена проверка и е изпратено писмо до РИОСВ с искане за установяване на законност на животното. 

Как се чувства крокодилът Кроко в столичния зоопарк

След серия от визитации от различни институции най-известния крокодил в България успешно бе преместен в столичния зоопарк.

Две седмици след подаването на сигнала и почти 24 часа след първия опит за неговото преместване, експертите от РИОСВ успяха да оформят документите, с които да преместят крокодила Кроко от междублоковото пространство в квартал „Ботунец”.

Според чипа, имплантиран в крокодила, собственикът на животното не е този, който го държи, съобщиха от регионалната инспекция.

„Причините животното да бъде заловено лесно са това, че вече е работено с него, но и също лошото му здравословно състояние. Имаше много слаб мускулен тонус и не се съпротивляваше, много е отслабнал. Ще проверим за паразити”, каза пред NOVA херпетологът Георги Кръстев.

„Ще полагаме най-добри грижи за животинчето”, увери той.