0

Г рафити „майстори“ изрисуваха влак в депо и нагло качиха „подвига“ си в социалните мрежи. Снимка на двама „артисти“ в неназовано вагонно депо у нас обиколи мрежата вчера.

На изображението личи, че е направено през тъмната част на денонощието, а „майсторите работят“ при цялостно запалено осветление в депото. На нея се вижда и че графитаджиите са с типичните маски противогази, ползвани при работа с пулверизиран спрей с боя. „Подвигът“ им е запечатан най-вероятно от техен „колега“ с цел куражът им да се популяризира впоследствие. Кога и къде е заснето изображението тепърва ще се разследва при започнала вчера проверка от страна на БДЖ, чиито са вагоните на снимката.

ФЕЙСБУК

Проблем

Над 700 вагона и мотриси са били омазани с графити от началото на 2023 г. насам, сочат данните на БДЖ. Наблюденията на жп превозвача показват, че подвижният състав на БДЖ се превръща в обект за рисуване с графити най-вече в тъмната част на денонощието основно по време на престоя им в гаражните коловози на гарите в страната. Рядкост са случаи, в които вагоните биват изрисувани в депа на БДЖ, тъй като завършването на цял графит отнема много време, а там охраната е засилена и има видеонаблюдение. По гарите обаче, където изобщо има видеонаблюдение, то е по пътническите перони и рядко обхваща отдалечените коловози.