0

Т радиционно столицата държи най-висок бал за влизане в желаните от седмокласниците училища. И за самите школа класирането в топ 10 е престижно. Не по-малко предизвикателство за бъдещите гимназисти са и високите балове на училища в областните градове и изобщо в другите населени места.

Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора са със среден бал между 470 т. и 450 т., а максималният някъде е 499 т., което е съвсем близо до максималните 500 т.

Столицата

И тази година Софийската математическа гимназия държи първенството по бал – 483 точки, сочат данните на Министерството на образованието и науката и на РУО София-град. Второ отново за поредна година е Технологичното училище „Електронни системи“ с 470 т., а трета е 91-ва немска гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. В топ 10 са Испанската гимназия, 73-о СУ, известно като Втора немска гимназия, Втора английска гимназия, Първа английска гимназия, Националната природо-математическа гимназия, 51-во училище „Е. Багряна“ и 9-та френска гимназия.

Класация

Класацията при най-желаните гимназии в Пловдив сочи, че на първо място се подрежда Английската гимназия, измествайки досегашния първенец - Хуманитарната гимназия. Въпреки това Математическата гимназия е тази, която приема децата с най-висок бал, сочат данни на РУО - Пловдив. В топ 5 са Национална търговска гимназия, Езикова гимназия „Пловдив“ и Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. За сравнение, в Средно училище „Свети княз Борис I“ в Асеновград максималният бал е 456,25 т.

Във Варна също не се влиза лесно в желаното училище. Най-високият бал е за Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ – 477 т. Втора се нарежда Първа езикова гимназия, веднага след това е Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. В топ 5 са и 4-а езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ и Трета природо-математическа гимназия „Академик Методий Попов“. В Стара Загора най-желаното училище е Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ – 492 т. В Бургас първенството държи Немската езикова гимназия „Гьоте“ с максимален бал 490, но не отстъпва и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации с бал 475 т.

Специалности

Принципно най-желани са езиковите паралелки и там балът е най-висок. Все повече обаче желани са и IT паралелките, тези, в които се изучават новите технологии. В София първенство държат паралелки с преподаване на английски и испански език. Специалностите „Електронна търговия“ и „Банково дело“, които се изучават в Националната търговско-банкова гимназия с изучаване на тези езици, след първото класиране заемат челни позиции. Следват „Бизнес администрация“ в Националната търговско-банкова гимназия, „Строителство и геодезия“ в Софийска професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, както и „Графичен дизайн“ в Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“. Програмиране, дизайн и дигитален бизнес се очертават като специалности, които ще привличат все повече седмокласници да се борят за място в училищата, които ги предлагат. В ТУЕС например като първо желание най-много са кандидатите в специалност „Системно програмиране“ с английски език. Изучаването на чужд език вече не се търси толкова самостоятелно, колкото свързано с някаква икономическа или техническа специалност.

Избор

Първото класиране вече мина, но предстоят следващите. Експертите напомнят, че първото и най-важно нещо при избора на училище за седмокласника е това да се определи правилно в какъв профил ще се развива детето – хуманитарен или точни науки. Тъй като новите технологии поставят повече предизвикателства, вече се набляга на паралелките, в които се развиват разнородни умения. Езиковата подготовка е само основата, върху която се развиват тези умения. Ако обаче седмокласникът има желание да се развива в хуманитарните науки, трябва да предпочете тези учебни заведения, в които се изучават засилено не само различни чужди езици, но се набляга и на уроците по български език и литература, история и др. Това ще му даде бърза писта към желаните специалности в следващия етап – висшето образование.