0

„Тържествената Света литургия и молебен за здравето на патриарх Неофит, който на 21 януари има имен ден, показаха, че в такива моменти клир и вярващи са единни в в своите молитви“, заяви за „Телеграф“ Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир.

Той отказа да коментира дали ще се кандидатира за Сливенски митрополит. “Дали ще бъда включен в листата на кандидатите от Светия синод, зависи от решението на архиереите“, уточни той. Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, съобщи за вестника ни, че в светата обител също са отслужили молебен за здравето на Негово Светейшество. „Ако не може да се възстанови напълно, дано Господ да даде все пак да се стабилизира, за да вървят нормално нещата в църквата. Защото неизбежно при подобна ситуация се създава известно напрежение“, каза още Негово Високопреподобие Никанор.

Пожелания

Светата литургия и молебенът бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий в съслужение с членове на Светия синод, епископи и свещеници. В края на богослужението приветствие от името на Светия синод прочете Великотърновският митрополит Григорий.

Надежди

След богослужението Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан - говорител на Светия синод, отговориха на въпроси на медиите. „По молитвите на духовенството и на Божия народ Негово Светейшество се подобрява и все по-добре се чувства. Отправя молитвите си за божие благословение на българския народ, за здраве, за мир, благоденствие и душевно спасение. А и ние всички искрено се молим Бог да го вдигне от болничния одър и отново той да застане на кормилото на Светата българска православна църква", каза Пловдивският митрополит Николай. Старозагорският митрополит Киприан добави: „Светейшият патриарх Неофит все още е в болница, но се подобрява. Молим се за неговото здраве, преуспяване и да стане от болничния одър, за да продължи да ръководи кораба на нашата спасителна църква“.

Избори

По повод заседанието на Светия синод и на въпрос дали ще бъде изготвен списъкът на епископите, от които ще бъде избран новият Сливенски митрополит, Пловдивският митрополит Николай каза, че не знае какъв ще е дневният ред на заседанието. "За листата според Устава се пуска писмо от временно управляващия Сливенската епархия, след това Светият синод се събира и изготвя списъка с кандидатите", обясни митрополит Киприан.