0

Н атаниъл Копси е назначен за посланик на Негово Величество Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство.

Посланик Копси ще встъпи в длъжност през август 2024 г. Преди това той е работил в кабинета на министъра на външните работи на Великобритания като главен автор на речи, обхващайки целия спектър от въпроси по външна политика на Обединеното кралство. Но по-голямата част от кариерата му е съсредоточена върху Европа, особено върху Европейския съюз и Източна Европа. 

През 2015 г. той се присъединява към правителствената администрация на Великобритания, за да работи по въпросите на ЕС, включително предоговарянето през 2015 г. на условията за членството на кралството в ЕС и референдума през 2016 г. Впоследствие работи по Брекзита, а след началото на пълномащабното руско нашествие през 2022 г. започва да работи по въпроси свързани с Украйна.

Преди да се присъедини към Дипломатическата служба, Копси се занимава с научна дейност, а впоследствие става професор по политически науки.

Новият посланик говори български език и към него в София ще се присъедини и семейството му, предаде БТА.

„За мен е чест и удоволствие да се преместя в България като посланик на Великобритания. Никога досега партньорството ни не е било толкова важно, колкото е днес", подчерта Натаниъл Копси.

"От образованието до отбраната, от технологиите до търговията, ние работим в по-тясно сътрудничество от всякога, демонстрирано от посещението на лорд Камерън миналия месец. Моята основна цел ще бъде да укрепя още повече нашето жизненоважно стратегическо партньорство. България е изключителна страна със славно минало и голямо бъдеще. Семейството ми очаква с нетърпение да се преместим по-късно тази година и да намерим много нови приятели."