0

Б аклава с патладжан, шоколадови бонбони с ракия, близалки с билки, които са афродизиак, лютеница с ягоди, бяха само част от креативните вкусотии, които показаха в сряда студенти от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна.

Уникалното изложение Food Innovation Exhibition е част от техния практически изпит за завършване на обучението им. Освен собствени иновативни продукти, младите хора трябва да впечатлят изпитващите и с идеите си за реализацията им на пазара.

В оценяването им участват шеф Хю Бутен, директор на Института, доц. Мая Иванова, ръководител на катедра „Туризъм“ в учебното заведение, ас. Ирина Петкова, програмен директор на програма в стратегическия академичен партньор на ВУМ Cardiff Metropolitan University. В оценяването участват външни професионалисти от кулинарния сектор.

Нашата национална напитка е ракията, но няма бонбони с нея, разказа за БТА създателят на иновативния шоколадов продукт "Българско сърце" Мариян Радославов. Той използва за двата си вида бонбони гроздова и кайсиева ракия. В тях има и стафиди, сушени кайсии и карамел. Радославов уточни, че прави всичко на ръка и поради тази причина смята да предлага продуктите си чрез онлайн магазин.

Владислав Коротков от Казахстан се представи с близалки, с ефекта на афродизиак. Разкри, че в тях има мурсалски чай, лавандула и други български билки. Има ефект от употребата им, с усмивка разказа Коротков и допълни, че продуктът му е здравословен и затова може да се предлага освен в биомагазини, и в аптеките.

Имран Мустафа, която е родом от Силистра, представи два вида баклава – с шоколад и патладжан, и с моркови. Рецептата за традиционния турски сладкиш е променена, дори корите са направени по различен начин, посочи младата кулинарка. Разказа, че майсторлъка си е наследила от семейството й. Мечтата ѝ е да отвори сладкарница в родния си град, където да предлага продуктите си.

С веган кисело мляко от царевица се представи Киара Мартинова. По думите ѝ продуктите са подходящи за вегетарианци и вегани, в тях няма глутен или добавена захар. Тя планира да предлага "киселото мляко", в което всъщност няма мляко, но пък е допълнено с бъз или малини, в биомагазините.