0

У краинските бежанци, настанени в Слънчев бряг, масово се изнасят към Румъния. Това съобщи пред „Телеграф“ хотелиерът Веселин Налбантов, зам.-председател на Балканския алианс на хотелиерските асоциации.

„Няма нищо ясно в цялата ситуация около украинските бежанци. Общо взето всеки се спасява както може, поединично. По-голямата част сами се организират и напускат, насочват се към Румъния, където им се предлагат много по-добри условия от тези в България. Там държавата е осигурила добри бази, доколкото ми е известно престоят се обезпечава с пари, отпуснати от Евросъюза. У нас нищо не се прави, виждаме някакъв хаос и разнопосочни действия от страна на държавата. Искат с малко пари да минат метър, 15 лв. на ден за подслон и изхранване на човек е просто смешно“, заяви Налбантов. На същото мнение е и Тамара Анастасова, украинка и туроператор.

Срок

„Нямаме никаква яснота какво ще се случи. Никой не ни казва нищо, вчера разбрахме, че е пусната заповед за удължаване на срока за настаняване с още 2 седмици и през това време ще ги прехвърлят в държавни бази. При мен в хотела има повече от 100 човека, това не са хора, дошли на почивка, а крайно нуждаещи се. Имаме хора инвалиди, имаме много майки с малки деца, дори и новородени тук, в България. Децата ходят на училище в Несебър и сега не е ясно как ще се прехвърлят, къде ще отидат. Тъкмо децата започнаха да се адаптират и пак се местят“, пита Тамара. Тя е на мнение, че настаняването на украинци в държавни бази не е добър вариант. „Веднъж вече пренасочваха в държавни бази, хората отидоха и напуснаха, защото няма условия за живот дори и през лятото“, казва Анастасова. Тя потвърди, че украинците масово се изнасят към Румъния. „Един от съседните хотели вече е празен, всички до един отпътуваха към Румъния. От настанените при нас също пет семейства заминаха. Днес успокоихме хората, казахме им да изчакат с надеждата, че програмата ще бъде удължена. Питахме в министерствата и Министерски съвет, но никой нищо не ни казва“, споделя още Тамара.

Условия

Въпреки вълната, отправила се към Румъния, в Слънчев бряг все още има бежанци, които нямат алтернатива. Те трябва да бъдат преместени в държавни и общински бази, но до момента не са предприети действия в тази посока. Наталия Семьонова е майка на две малки деца, която вече пет месеца живее в една от кооперациите в западната зона. „Когато пристигнахме, ни настаниха в много хубав хотел в Свети Влас. Условията бяха чудесни. През юни ни преместиха тук, в Слънчев бряг, и сега отново трябва да се местим, но никой не ни казва къде. Собствениците ни бяха предупредили, че престоят ни е осигурен до края на октомври. И те, и ние се надявахме да се удължи срокът, но в последния ден стана ясно, че трябва да напуснем от днес за утре. Не знаем къде да отидем, нямаме достатъчно средства, за да наемем частна квартира. Трудно е да се живее с тази неизвестност и несигурност. Много мои сънародници вече напуснаха, а аз не смея да тръгна към неизвестното, защото съм сама с две малки деца“, сподели пред „Телеграф“ Наталия.