0

Х иляди християни се молят пред древни икони на Св. Лука за спиране на войната в Украйна и установяване на световен мир. Реликви, приписвани на четката на евангелиста, се пазят на Света гора, в Русия, в Полша и на още десетина места по света, пише в броя си от сряда (19 октомври) сп. „Чудеса и Вяра“ , излизащо безплатно с в. „Телеграф“.

Празник

Тази седмица на 18 октомври художниците честват своя професионален празник с различни артинициативи. В основата стои църковният ден на Свети апостол Лука, който освен евангелист и лекар се счита и за първия християнски иконописец. Свещеното предание говори, че Лука е нарисувал няколко икони на Св. Дева Мария с Божествения младенец. Именно по този начин той сложил началото на църковната иконопис. Счита се, че повечето реликви на Лука са в стила Одигитрия (Пътеводителка), при който Богородица сочи Иисус с ръка, показвайки правилния път в живота и за душеспасението на всеки човек.

Одигитрия

Според руски източници оригиналът на първата Богородица Одигитрия е пренесен от Константинопол в град Владимир през 1115 г. Това остава и едно от най-популярните изображения на Дева Мария в славянския свят. В момента майки на много руски и украински войници се молят на Владимировската икона с надеждата войната да спре час по скоро, а чедата им да се завърнат живи и здрави от фронта. Твърди се, че тази икона е помогнала през XV век за отблъскването на татарите.

Конфликти

През вековете Богородичният образ е показал и различни знамения и застъпничество подир молитва. Вярва се, че помага за разрешаване на всякакви конфликти, в това число и в семейството, в службата, предпазва от размирици и локални войни. Миряни оттатък Черно море пишат из религиозните социални групи, че на Владимировската Богородица трябва да се молят всички християни за установяване на мир.

Има още свидетелства на миряни, че в наши дни иконата съдейства на молещия се, ако трябва да вземе важни и кардинални решения в личен, в служебен или в обществен план като брак, промяна на работа, стартиране на бизнес, заминаване за чужбина, реализиране на различни обществени и държавни проекти. Към днешна дата дивната икона, дело на Св. Лука, се намира в московския храм „Св. Николай Чудотворец“.

Цялата статия четете в броя на 19 октомври (сряда) в сп. „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда безплатно с вестник „Телеграф“.