0

К иселото мляко, което носи името на родопското село Момчиловци, е най-продаваното в Шанхай. Този факт е бил огласен на Фестивала на  киселото мляко в Момчиловци от китайската компания, която го произвежда. Това  съобщи кметът на селото Сийка Суркова пред „Телеграф“. Жителите на многолюдния град вярват, че киселото мляко ще ги направи  столетници като родопчани. Припомняме, че преди години Момчиловци даде името си на млечната компания, която след проучвания е установила, че най-дълголетни са хората от Родопите заради киселото мляко.

Реклама

Оттогава Момчиловци е по-популярно в Китай от България, тъй като името му е изписано на рекламни бордове в китайските самолети, както и на всяка кола, която снабдява с продукта магазините в Шанхай. В замяна на това китайците обучават безплатно на китайски  жителите на Момчиловци и финансират събития в селото. Тази година след тригодишно прекъсване заради пандемията от Ковид  фестивалът на киселото мляко в селото бе възстановен. За празника са пристигнали много китайски инфлуенсъри, блогъри и пиари, както и екип на телевизия „Дойче веле“ и много англоговорещи гости.

Щанд

Сред многобройните щандове с фермерски млека, сирена, кашкавали и конфитюри от цяла България китайците са показали киселите млека, които произвеждат. Вече има два нови продукта, като единият от тях не е сладък и е ориентиран изцяло към здравословно  хранене, а другият е с парченца плодове, разказа Сийка Суркова.

Фокуси

По време на феста Момчиловци бе обявено за център за планински туризъм от Министерството на туризма. Причината е, че там има 150 км пешеходни маршрути, вече обозначени, трасирани и подготвени за преминаване от туристите. За празника бе открит и Музей на магията, който събира колекцията на Ненчо Илчев, актьор и илюзионист, родом от Момчиловци. Той 30 г. събира реквизитите на известни наши магове, сред които Орфи и Факира Мити. В музея има сцена, където Ненчо Илчев ще прави фокуси, каза Сийка Суркова.