0

В навечерието на новия политически сезон вицепрезидентът Илияна Йотова коментира последните горещи теми, сред които войната обявена от правителството на държавния глава, анти-Радев законодателството и рокадите в МВР.

Не за първи път се правят опити агресивна политизация в системата на МВР. Ако някой мисли, че така ще спечели изборите, дълбоко греши и ще се кае само след един месец. Не МВР ще спечели следващите местни избори. Аз осъзнавам, че стриктно се спазват предписанията от партийното събрание на „Продължаваме промяната“. Очевидно това е техния подход, очевидно така са решили да правят политика, очевидно това е начинът, по който са решили да правят правителство и в следващия етап, когато ще има ротация, или няма да има ротация“, заяви Йотова, която присъства на откриване на електрическа централа, която ще произвежда ток от биомаса в Свищов.

По този повод вицето засегна и темата с очакваното покачване на цените на електроенeргията, след като вчера премиерът Николай Денков успокои, че стойностите ще останат непроменени до средата на идната година.

„Думите на министър-председателя Денков, че цените на електроенергията няма да се покачват до следващата година, означава, че те имат един доста къс кръгозор т.с те мислят, че след няколко месеца правителство няма да има, а след тях вече другите да берат грижа“, посочи тя.

Йотова коментира и намеренията, обявени от депутата от „Продължаваме промяната“ Явор Божанков за анти-Радев законодателства. В социалните мрежи Божанков анонсира промени в законите, с които да се намалят правомощията на президента, сред които намаляване на квотата на държавния глава в регулатори и държавни органи. Според Йотова приемането на подобни закони няма да доведе до нищо добро и посъветва кабинета да се съсредоточи върху проблемите на хората.

„Не от вчера и не от Явор Божанков тръгна идеята да се прави анти-Радев Конституция и анти-Радев законодателство. Това е същото като политизацията на МВР. Такива мерки в целия ни преход, когато са взети и когато се правят такива инициативи, когато се правят подобни промени, било то в Конституция, било то в законодателството, никога не водят до добри резултати на този, които ги измисля. Аз лично бих призовала, колкото и да е трудно, това правителство се съсредоточи върху непосредствените проблеми на хората – вече галопираща инфлация от един месец насам, пълзящи нагоре безпрекословно цени на горивата, това което означава покачване на цените на всичко, за това как младите хора ще посрещнат 15 септември и как ще изпратят децата си на училище. И вместо безумните предложения, които се правят и се приемат в Народното събрание, действително да се съсредоточим върху това, което трябва да се случи“, отсече Йотова.

Тя разказа, че си е направила труда да направи справка на приетите до този момент закони от Народното събрание.

„Имаме приети 10 закона, 7 от тях са външни ратификации, които не са законодателство. От тези 10 - три закона неизбежно са свързани с бюджета. От там нататък имаме внесени законопроекти за изменение на вече съществуващи закони, които в по-голямата си част са внесени от служебния кабинет, а ни чака все пак да си изпълним задълженията по Плана за възстановяване, по отпускане на следващия транш. Това за мен са важните неща. Иначе войната обявена на нашата институция, на президента Радев от страна на правителството сигурна за някои има значение, но тя за българския народ няма значение“, категорична бе Илияна Йотова.

Преди старта на новия политически сезон вицепрезидентът изрази надежда, че мнозинството ще реализира своята управленска програма.