0

Д арители на сумата от 6000 лева или повече ще бъдат включени в списъка на първите, които ще получат право на достъп до вътрешността на мемориала Чинията на старопланинския връх Бузлуджа. Това съобщиха от сайта на фондация „Проект Бузлуджа“, откъдето обявиха началото на тазгодишната кампания „Ти си ключът! Отвори Бузлуджа 2023“.

Проект

Председателят на фондацията арх. Дора Иванова припомня, че след успешното реализиране на проекта „Обезопасяване на паметника и осигуряване на временен посетителски достъп“, кампанията продължава и като една от първите дейности ще бъде написването на разказ за посетителите, като междувременно започва създаване на екипи (основно доброволчески) и обучение на обслужващ персонал и водачи. Предстои да бъде съгласувана между различните институции, стопанисващи величествения монумент, нова структура за управлението му. Вече е в ход изготвянето на задание за проектиране на покривна конструкция и заявка за финансиране.

Ламарина

Миналото лято екип от 10 професионални алпинисти, водени от габровеца Боян Колев, кацнаха върху покрива на Чинията и започнаха операция по разчистване на опасните отломки. Тогава фондация „Проект Бузлуджа“ спечели финансиране от Министерство на културата, като обяви обществена поръчка за разчистването на покривната конструкция и създаването на безопасни туристически коридори на стойност 255 000 лв. с ДДС. Окаяното състояние на покрива на Чинията се дължеше на нагъл грабеж. В средата на 90-те години неизвестни апаши са окрали стотици тонове медна ламарина, която е била монтирана за защита на конструкцията. Кражбата е станала посред бял ден и дори били използвани товарни автомобили за отнасяне на плячката в неизвестна посока, припомня арх. Дора Иванова. Имало е десетки свидетели на грабителството, но така и нито една институция не проявила интерес да установи и накаже крадците.