0

Л екари предупреждават за бум на заразни болести у нас тази есен. Първата вълна ще дойде естествено с по-сериозното застудяване.

Проф. Радка Аргирова обясни пред Нова, че през тази година се очаква грипът да повали повече хора в сравнение с миналите години, когато беше изместен от коронавируса.

Освен грипа обаче се очаква и респираторно синцитиалния вирус, при който има повече последици за децата. „Той засяга долните дихателни пътища за разлика от грипа“, поясни Аргирова.

Тъй като нарастват заболяванията от КОВИД в Европа обаче, специалистката предупреждава, че има голяма вероятност той да се завърне отново и у нас с нова сила. И затова тя препоръчва хората отново да се ваксинират.

„Имаме вече готова нова ваксина, която ще бъде предоставена, включително и на България“. Беше съобщено, че това ще се случи на 18 септември“, допълни Аргирова.

Доктор Александър Симидчиев, който е и заместник-председател на Здравната комисия в парламента“,  препоръчва по-внимателни да бъдат отново рисковите групи. „Това са хора над 65-годишна възраст, деца до 5 годинки, както и хора с хронични заболявания.“

Той не очаква някаква сериозна изненада. „Ако нещо научихме през последните две години, това е как да се справяме дори в условия на разгръщаща се пандемия“, коментира още Симидчиев.