0

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска извинение от ПП-ДБ за “изпуснатите тежки думи” по адрес на вицепремиера Мария Габриел.

Това е условието, под което преговорите за правителство могат да продължат. Борисов им даде ден-два, за да се разкаят за упреците си към бившата еврокомисарка и обяви, че ще е трудно да убеди ГЕРБ да гласуват кабинет с втория мандат. ПП-ДБ отправиха тежки обвинения към Мария Габриел, след като представи на президента папка с евентуален състав на Министерския съвет. 

“Очаквам извинение за епитетите и обидите. За девет месеца не съм си позволилила нищо подобно, така ще е и занапред”, заяви Габриел на нарочен брифинг преди редовното заседание на Народното събрание. 

ОБРАТ СЛЕД ОБРАТА! ПП-ДБ се ожалиха: Прескочиха ни, предложеният кабинет не е съгласуван с нас! (ВИДЕО)

“Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство, от стабилност, от споделена отговорност и двамата партньори да бъдат равнопоставени с политическо представителство. Сега е моментът, в който всички трябва да покажем своята отговорност”, призова  тя и даде думата на лидера на партията Бойко Борисов.

“Когато използваш такива епитети, като тях, показваш какво лице имаш! Дадените декларации за отказ от министрите, са в нарушение на договорката, че нашите кабинети ще работят на ротация 18 месеца”, възмути се Бойко Борисов, който видимо бе ядосан на досегашните партньори в управлението. 

Лидерът на ГЕРБ обяви, че ще е трудно да обърне партията, но остави възможност преговорите да продължат. “Всичко зависи дали Мария Габриел ще приеме извиненията”, отсече той. “Първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо извинение”, добави Бойко Борисов.

Бившият премиер уточни, че дава на ПП-ДБ ден-два, тъй след това не може да накара ГЕРБ, да гласува правителство с втория мандат. "Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират", продължи лидерът на ГЕРБ.

“ГЕРБ има един лидер! Не приемам няколко човека да ме награкват. Те се държат невъзпитано. Ако присъстваш на среща, на която Кирил Петков чупи шишета и стъкла по масата? Как да искаш да седнеш на лидерска среща?”, с тези думи той отхвърли възможността за провеждането на лидерска среща между партията му и ПП-ДБ.

От думите на Борисов стана ясно, че препъни камъкът в преговорите се е оказал постът на военен министър. “Единственият спор беше за Тагарев!”, разкри той.