0

О т кулоарите на парламента Бойко Борисов отвърна на бившия премиер Кирил Петков, който в своя медийна изява обяви, че лидерът на ГЕРБ трябва да бъде горд, че подкрепя правителство. 

“Гордостта ми блика отвсякъде, щом така е казал”, иронизира го Борисов. “В нашето споразумение при ротацията Габриел става премиер, а всеки министър на минава на оценка”, подчерта той.  

Борисов се ядоса на изказването на Петков, че ГЕРБ не могат да правят нищо без партньорите им от некоалицията с ПП-ДБ. 

“Ако трябва да говоря в същия тон, те могат още днес да разберат какво е без нас да управляват. За мен това са предизборни изказвания, целящи да надъхват партиите си. По същия начин и той не може да прави абсолютно нищо без нас и затова всеки ден започваме от рано да комуникираме с часове по телефона”, отсече бившият премиер. 

На въпрос дали трябва да има министри от ДПС при ротацията, след като и те са част от некоалицията, Борисов отговори. “Ако имат хора, които да се справят с по-добре работата, защо да нямат”. Последва въпрос дали депутатът Делян Пеевски трябва да става министър, на който лидерът на ГЕРБ отвърна, че е “надали това му е мечта”. 

Борисов се възмути и от изявление на военния министър Тодор Тагарев, който пък бил казал, че парламента ще блокира и застрашава проекта за закупуване на бойни машини “Страйкър”. 

“Парламентът не е бюро снимки. Няма как да позволим при предстоящото посещение на министър Тагарев в САЩ да се снима с подписването”, заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев и обясни, че Народното събрание ще одобри офертата за “Страйкърите” в рамките на допустимите срокове, които изтичат на 15 декември.