0

П ремиерът Николай Денков разкритикува остро партия "Възраждане" след днешното заседание на Министерския съвет.В съвместно изявление с министрите на вътрешните работи и на правосъдието - Калин Стоянов и Атанас Славов, министър-председателят коментира, че поведението на партията през последните седмици е неприемливо и ги апелира да спазват законите на страната.

Денков уточни, че става дума за определени изяви на членове на "Възраждане" по време на различни протести и митинги, както и за отправени призиви към насилие, включително спрямо политици в парламента.

"В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите. Изказването е на един от доайени на българската философия, професор Георги Фотев. Той споменава медиите, защото е представена като изказване на конференция за медиите", каза Денков. 



По думите за съжаление тази констатация изисква решения и действия, както на институциите, така и на партиите. "За съжаление историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. За това днес решихме от името на Министерски съвет да обърнем внимание, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение", подчерта той. 

"Този тип действия от страна на "Възраждане" започнаха преди може би две години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително с публични постове от лидера на партията, включително с призиви за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително със забрана, която, разбира се, е нелегитимна, към народни представители да направят изказвания от трибуната на НС", заяви премиерът. 

"Част от действията им изискват проверка за евентуално нарушаване на закона", добави Николай Денков и призова останалите институции и партии също да вземат отношение.

"Лично съм разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват тогава, когато има отявлени провокации към бунтове, напрежение и насилие", обяви от своя страна вътрешният министър Калин Стоянов, които призова да не се създава напрежение по време на протести и публични прояви. "За МВР от особена важност е да няма физическа саморазправа и сблъсъци по време на различни протести. тук искам да благодаря на всички полицаи, които не допуснаха това да се случи в последните дни и седмици въпреки множеството масови мероприятия", каза той. 

равосъдният министър Атанас Славов коментира, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция, а използването му за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с правото.

Славов призова разследващите органи, да образуват проверки на база публично известната информация и да установят онези действия, които са съставомерни.