0

О коло 51 души са се натровили след като влак, превозващ амоняк и други токсични вещества от България дерайлира и разля товара си в югоизточна Сърбия, съобщиха официални лица пред АФП. Изтичането на амоняк е довело до "51 случая на отравяне", заяви Владан Васич, кмет на град Пирот, където е станал инцидентът. Има и един загинал. Става ясно още, че една от цистерните е паднала в река Ниш. 

Поради намалена видимост на близката магистрала до България са станали пътни инциденти. Полицията е затворила магистралата. "Седем души бяха откарани в (болница) в Ниш", най-близкия голям град, каза Васич на пресконференция.

Влакът е дерайлирал вечерта, което е причинило "изтичане (на амоняк) и разпръскване на голямо количество газ в атмосферата", се казва в изявление на вътрешното министерство.

В засегнатата част на 60-хилядния град беше обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да останат в домовете си. Влакът с 20 вагона е превозвал токсични материали от България, съобщиха официални лица.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят днес. Препоръчва се на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни.

При нужда от съдействие български граждани мога да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062, съобщават от Външно министерство.