0

О тстраненият главен прокурор Иван Гешев обяви, че ще учреди собствено движение, след като оставката му бъде приета от Висшия съдебен съвет.

Политическият проект на Гешев бе анонсиран в социалните мрежи, тъй като там по неговите думи му нямало цензура. В нета Гешев заяви, че създава гражданско, родолюбиво, консервативно движение „Справедливост за България“.

В десетминутно видео в мрежата, монтирано с култови кадри от времето, в което Иван Гешев бе главен прокурор, той обобщи приоритетите на своето движение. Според Гешев държавата се намира в унизително положение, за което са виновна политическата класа, която той нарече „върхушка“, начело с управляващата коалиция.

„Всички виждаме, че НС се крепи само защото, че го превърнаха в убежище за имунитети“, заяви той и припомни записите от съвещанието на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

„Никой вече не мисли за България и народа! Това не може да бъде търпяно повече, защото, ако продължим, децата ни нямат място тук“, подчерта Гешев и обвини управляващите за моралния и икономически срив, демографската катастрофа, емиграцията и въвеждането на неолиберални теории застрашаващи семейството и децата. „Тя не ги интересува, че според българската Конституция бракът е между мъж и жена“, възмути се той.

Обвини ги още, че са върнали мутрите от 90-те години на миналия век и скочи на европейските лидери и чиновници и поиска независима служебна власт. 

Онлайн брифингът на Иван Гешев продължи с отговори на въпроси на граждани, които получил по предварително зададен имейл, сред които попаднаха и такива за ареста на Бойко Борисов. Гешев призова лидерът на ГЕРБ да подаде оставка като депутат, като заяви, че той се е превърнал във воденичен камък за своята партия. Той посочи още, че документите по делото "Барселонагейт", внесени в парламента, не са с гриф "секретно" и могат да бъдат публикувани на сайта на институцията. 

Гешев разкри, че 5-6 дни преди встъпването в длъжност на редовното правителства са предприети действия срещу лице, което е съхранявало важни доказателства по „Барселонагайт“.

„Това е актуалният въпрос, на който трябва да отговорят службите, а не прокуратурата“, заяви Иван Гешев.

Според него причината да бъде отстранен, е бил страхът какво ще каже пред комисията LIBE в Европейския парламент и напомни, че евродепутатите от ГЕРБ са направили опит спрат неговото изслушване, но са успели да намалят времетраенето на неговата изява.

Малко след това живото излъчване неочаквано беше преустановено, а впоследствие се оказа, че токът в импровизираното студио е спрял. Излъчването бе подновено от мобилен телефон. 

„А сега, какво се случи? Случи се това, че спряха тока. Целенасочено, защото според хората в това студио никога не е спирал токът. Официалната информация е, че токът е спрян между 14:30 и 16:30, напълно случайно, за пръв път в историята на това студио. Явно минаваме във форма на партизанска война, в момента ми светят с 4-5 телефона, все едно съм на концерт, но аз имам намерение да говоря с хората и да продължа да отговарям на въпроси, въпреки това, което се случва и което е безпрецедентно”, заяви Гешев и заподозря, че Бойко Борисов му е дръпнал шалтера.

Междувременно от „Електрохолд България” съобщиха за, че причината за прекъсването е пожар на кабелен колектор. То е било за 15 минути. Електричеството е било спряно с цел да се обезопаси района и да може да се отстрани аварията.