0

Д нес и утре валежите ще продължат. В понеделник жегите нахлуват, времето се стабилизира. Минималните температури ще са между 15 и 20 градуса, а максималните между 25 и 30 градуса, като на места ще бъдат и по-високи. Това прогнозира пред „Телеграф“ климатологът Георги Рачев. Въпреки че през почивните дни ще вали, язовир „Огоста“з9 няма да прелее, успокои Георги Рачев. За да се стигне до преливника на втория по големина язовир в страната, са необходими още около 150 млн. куб. метра.

Без влага

За сметка на Западна България, която потъна във вода, на изток е суша. Във Варна не е паднала капка дъжд, докато в Симеоново са паднали 80 л на кв. м за 7-8 часа. Според Рачев реките, които са изправени, не могат да поемат такива количества. Георги Рачев обясни, че понеже реките вече не правят завои и не се разливат, не могат да поемат големи количества вода и от силните дъждове потокът е много силен.

В Югоизточна България влагата също е под нормата, каза Рачев. Климатологът се надява дъждовете в събота и неделя да компенсират, понеже дъждове със стопанско значение се очаква да има след около две седмици.