0

В ейпове, които имитират детски играчки, се появиха в квартален магазин в София, съобщава БНТ. Проверка показа, че електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките. И всъщност това е най-опасното на този продукт. От Комисията на защита на потребителите веднага реагираха на сигнала ни и направиха проверка. Сезирани са полицията, агенцията за закрила на детето, здравното министерство и агенцията за метрологичен и технически надзор.

Вейпа с вид на детска играчка може и да се зарежда и върви с връзка, за да да можеш да си го носиш на врата. На опаковката пише, че изделието не е подходящо за лица под 18 години, за бременни и за домашни любимци.

На опаковката пише още , че съдържа 15 милиграма течност, 0 никотин и има 7000 дръпки. Описание на български език обаче липсва, както и какво точно е съдържанието на течността. От Комисията за защита на потребителите направиха проверка в над 60 търговски обекта. Откриха притеснителния продукт само на един обект.  

"Сега иззетите пратки една част от които е пред вас ще бъдат изпратени до МЗ с констативен протокол и те са тези които трябва да проверят какво има вътре", заяви Мария Филипова, председател на комисията за защита на потребителите пред БНТ. 

Тъй като съдържанието на вейпа играчка все още е неясно можем само да гадаем колко точно вредно за здравето ни е. Специалистът по белодробни болести Д-р Ангелова предупреждава, че безвредните вейпове не съществуват. Всички те отделят токсични вещества.

"Две изключително токсични вещества - акролина за дихателната система, формалдехида за нервната система", посочи д-р София Ангелова, пулмолог.

Установено е че тези вейпове канела, праскова, ванилия съдържат 9 химикала, но бостанско проучване доказа, че тези химикали въздействат върху кръвоносната система, все едно човек е болен от диабет.

Освен че могат да се намерят във физически магазин, електронните цигари приличащи на детски играчки се предлагат и онлайн. Има устройства с анимационни герои, плодове, роботчета и дори прясно мляко. Предлагат се и с никотин, което е забранено.

"В сайтовете, в които знаем, че се предлагат се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка, тоест не се предлагат директно, а с покупка минимум на 100 продукта", отбеляза Игнат Ареснов, "Контрол на пазара" КЗП.

Българското законодателство и институции тепърва ще трябва да се справят с агресивната инвазия на производителите на вейпове.

"И те казват ние нищо лошо не правим, едно разнообразие за децата. Но те много добре съзнават, че това е навикът, държиш нещо, пускаш облачета и влизаш в армията на хората, които употребяват някакво никотиново изделие", каза д-р Гергана Гешанова, „Живот без тютюнев дим“.

Едно проучване на медицинския университет в Пловдив показва, че 6-9 годишните деца 3 % от тях ги употребяват.