0

П рез изминалия месец са съставени 26 акта на стопани на домашни кучета, от които 20 са за водене без повод, а шест -  за причинени инциденти на други животни и хора. Това се посочва на интернет страницата на Столичния инспекторат. 

Проверявани са парковете „Заимов“,  „Св. Троица“, „Хиподрума“, „Овча купел“, „Възраждане“, „Герена“, градината около НДК и др. 

От началото на май досега са били проверени над 260 стопани на домашни кучета в столичните паркове и градини, като сметките показват, че всеки десети от тях е санкциониран.

Най-много нередности са констатирани в парк „Заимов“, градината около НДК и Южния парк.

При проверките за спазване на изискванията при разхождане на домашни кучета се следи за носене на паспорт на животното, водене на повод, разхождане на определените от кметовете на райони места и почистване след животното, напомнят от Столичния инспекторат.

Екипите на инспектората осъществяват контрола съвместно с Общинска полиция както по график, така и по жалби и сигнали на граждани, предаде БТА.

„Столичният инспекторат призовава стопаните на домашни любимци при разходката да ги водят на повод и не ги оставят без надзор, така ще се избегнат инциденти и други подобни ситуации“, се посочва още на интернет страницата на ведомството. 

Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Инспекциите продължават и са част от ежедневния контрол, посочват от инспектората.