0

Л авини дебнат в Пирин. Високите температури и силният вятър създават опасност от падане на снежни маси, предупреждават от Планинската спасителна служба. Затова туристите трябва да подхождат с повишено внимание в Пирин и района.

Следвайте само зимната маркировка. В случаи на лавина се обадете веднага на ПСС. Информирайте спасителите къде сте и къде се е случил инцидентът, както и колко хора са засегнати. След това започнете издирване на затрупаните хора.

Ако сте свидетели на падаща лавина в близост до популярни туристически обекти и няма пострадали хора, моля да алармирате планинската служба. Това ще предотврати потенциална излишна акция по търсене на хора, казват още спасителите.

В БОРОВЕЦ: Откриха тялото на затрупания от лавина грък!

Маси

Натупалият нов сняг увеличава риска от падане на снежни маси, което налага да бъдат задействани противолавинните оръдия, съобщават от Българската лавинна асоциация. Контролираното взривяване на лавини обаче не е дало съществени резултати. Оръдието в Бъндеришки улеи е дефектирало и не е сработило.

През последните 24 часа на 2200 м н.в. има нови 28 сантиметра сняг при много силен вятър и сравнително високи температури, съобщиха вчера от Българската лавинна асоциация. Основният проблем са снежни дъски от новия сняг в алпийския и преходния пояс. Съвсем малко сняг е останал под 2200 м н.в., като опасността там са основно травми.

Частици

Пясък от Сахара засипва страната от два дни. Очаква се концентрацията на праховите частици във въздуха у нас да намалее следващите дни. За това ще спомогнат валежите, които ще продължат до Свети Валентин.  Сняг ще има през следващите 1-2 дни в районите с надморска височина 1000-1200 м, прогнозират синоптиците. От четвъртък валежи са малко вероятни. Минималните температури ще са около нулата. Дневните температури също ще се понижат и ще бъдат в интервала между 5 и 10 градуса.

Февруари ще бъде динамичен със затопляния до 15-20 градуса и впоследствие - по-ниски температури. През второто и началото на третото десетдневие се очакват валежи в части от страната.