0

И змама с новогодишни резервации за къщи за гости, съобщава БНТ. Става дума за мним сайт, в който са публикувани обяви на различни места за настаняване, за което обаче собствениците не са информирани.

Някои от онези, които са попаднали в схемата, дори вече са заплатили за нощувките си, които няма как да бъдат реализирани.

"В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим работата на сайта, в който са се извършвали измамите. Блокирахме банковата сметка, на която са се превеждали суми, както и преустановихме телефонните номера, които са използвали", заяви директорът на Дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП комисар Владимир Димитров. 

По думите му за подобни компютърни измами се предвиждат няколко години затвор.

"Важно е да предупредим хората да използват надеждни сайтове, такива, които са ползвали и преди, или техни познати са. Нека всеки бъде внимателен. Да не се пазарува от новопоявили се платформи, само от големите и утвърдени сайтове", каза комисар Владимир Димитров.

Той обясни, че постъпват все повече сигнали на хора, които получават фалшиви имейли от КАТ, банкови институции.

"Изпраща се примерен имейл за смяна на парола, например, със съответен линк, за да се обновяват данните. Там се искат всичките му данни. Трябва да се изчака малко, нека отворят сайта на банката или услугата и от там да се запознаят с информацията, която им е нужна", коментира директорът на Дирекция "Киберпрестъпност".